Algemene Voorwaarden Privacy uitleg
Een mooi stuk online over Verse koffiebonen en de oorsprong ervan.
Hoe zet je de lekkerste kop koffie
Ik ben een trotse koffieliefhebber! Ik drink er per dag wel drie kopjes en ik ben heel zorgvuldig met de ingrediënten en wijze waarop deze bereid. Vele mensen delen de passie voor koffie en zelfs zij die niet zo thuis zijn in de details van het product, kunnen een verse bak heel goed waarderen. Zoals mijn gasten thuis. Die vinden mijn kopjes koffie heerlijk en willen dan ook graag weten waarom mijn koffie anders smaakt dan die van hen. Dit leg ik dan ook uit, wat me laatst aan het denken zette: “Misschien moet ik hier maar een artikel over schrijven?” Het artikel is geschreven en vandaag duiken we dan ook in dit heerlijke product, koffie, waar iedereen zo gek op is EN hoe jij de lekkerste kopjes zet voor jezelf en je gasten.
Eerst een lesje geschiedenis
Koffie vindt zijn oorsprong in het koninkrijk kaffa, het tegenwoordige Ethiopië. Het kreeg er de naam buna, bunn of bunchum en dit betekent boon.
Over de ontdekking bestaan verschillende verhalen. De bekendste is die van een herder, Kaldi genaamd. Hij was een geitenhoeder op de hoogvlakte van Ethiopië en zag dat zijn geiten, nadat ze van bepaalde bessen hadden gegeten heel opgewonden werden. De herder werd nieuwsgierig en plukte er een aantal, kookte ze verkreeg hierdoor het eerste ”bakkie koffie” ooit. De drank was bitter, maar gaf bovenal een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een andere legende vertelt het verhaal van een Soefi geleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna de wijn vervangen hebben als dé religieuze drank.
Verspreiding koffie
Nadat koffie ontdekt was in Ethiopië werd de drank opgemerkt door Arabische handelaren. De Arabieren waren helemaal weg van koffie en zetten daarom ook de teelt van de koffieplanten in gang. Ondanks pogingen om de drank helemaal voor hun zelf te houden, door middel van een uitvoerverbod, werd de bittere drank heel snel populair in bijna alle islamitische landen. De havenstad Mokka, hiernaar is een koffiesoort vernoemd, werd de belangrijkste distributeur en zo werden de bonen verspreid naar Egypte en Syrië.
In het tijdperk van de VOC werd het Arabische monopolie op koffie doorbroken. Daardoor kwam de drank terecht in grote Europese steden, India en Indonesië. Via deze plekken werd het verspreid over de hele wereld.
Wist je dat het eerste koffiehuis van Europa nog steeds open is, dit is het café Florian aan het wereldberoemde San Marcoplein in Venetië. Dit café is al open sinds 1720!
En zo maakte de wereldbevolking kennis met koffie. Dit is natuurlijk een korte versie van de oorsprong van koffie, maar dat moet voor dit artikel ook wel. Waarom? Omdat we nu over gaan tot het belangrijkste en dat is hoe je de meest smaakvolle koffie bereidt!
Ga voor koffiebonen
Een machine die werkt met koffiepads komt het meest voor in de huishoudens, maar zijn eigenlijk niet echt bijzonder qua smaak. Wanneer je een volle, rijkere smaak wilt, dan kan je het luxer aanpakken met een (automatische) koffiemachine die gebruik maakt van koffiebonen. Hier proef je al een flink verschil met de goedkopere koffievarianten. Hier betaal je uiteraard wel een hogere prijs voor, de machines zijn duur. Koffiebonen zijn daarnaast ook prijziger dan koffiepads.
Espresso of andere rijke smaak
Qua koffiesoorten heb je erg veel keuzes. Niet elke koffiemachine heeft dezelfde keuzes, bedenk dus wat jij belangrijk vindt om te geven aan je gasten. Een espresso zorgt voor een diepe, donkere smaak voor de liefhebber. Maar je kunt ook gaan voor een cappuccino voor die lekkere zoete smaak dankzij de melk. Je kunt de cappuccino zelfs nog beter maken door gebruik te maken van een melkopschuimer. Je kunt melkopschuimers kopen die heerlijk melkschuim bereiden. Dit gebeurt automatisch waardoor jij weer meer tijd overhoudt om met je visite door te brengen. Melkopschuimers zijn meestal leuker voor de portemonnee en zorgen voor die extra lekkere melklaag in de koffie.
Deze dingen mag je niet vergeten:
Niet alleen de koffie zelf is verantwoordelijk voor hoe je koffie smaakt. Dat klinkt misschien gek, maar naast de soort en kwaliteit van de koffiebonen, spelen er allerlei zaken een rol. Denk aan de techniek van zetten die je gebruikt, hoe fijn de koffie is gemalen en hygiëne. In dit artikel ga ik daar dieper op in. Want jijzelf als koffiezetter hebt behoorlijk wat invloed op het eindresultaat.
- Kies de juiste boon
Van oudsher drinken we in Nederland óf vrij bittere filterkoffie, óf espresso in de Italiaanse stijl. Tegenwoordig zijn er echter veel meer koffiesmaken te krijgen. Van veelal fruitige koffies uit Afrika tot koffie met onder andere chocoladetonen uit Midden-Amerika. Soms is dat even wennen (is dit echt koffie?), maar het is heel boeiend om de verschillende smaken te leren kennen. Eigenlijk net zoals met wijn of speciaal bier. Hierover straks meer…
- Kies de juiste branding
Hoe licht of donker de koffieboon wordt gebrand, heeft enorme invloed op de smaken. Grofweg: hoe donker de boon is, hoe meer de bittere smaken naar voren komen. Bovendien wordt koffie die bedoeld is voor espresso donkerder gebrand dan filterkoffie. Let dus goed op wat er op de verpakking staat.
- Kies de juiste koffiezettechniek
Wil je een heftige smaakexplosie? Dan is een espresso de juiste keus. Heb je juist zin in een wat mildere, grote kop koffie? In dat geval kun je beter voor filterkoffie gaan of wellicht een lungo. Of heb je juist zin in een Italiaanse koffiespecialiteit met melk? Dan combineer je een espresso met melk.
- Kies de juiste maalgraad
Met de maalgraad bedoelen we de grootte waarin we de koffieboon malen om er vervolgens koffie mee te kunnen zetten. Dat kan in grote stukken, wat we ‘grove maling’ noemen of in heel kleine stukjes die we aanduiden als ‘fijne maling’. De maling in combinatie met de techniek die je kiest, bepaalt de zogenaamde ‘extractietijd’. Dat is de tijd die de koffie en het water met elkaar in aanraking zijn. Het werkt een beetje zoals met thee. Haal je het zakje binnen een paar seconden uit het kopje, dan heb je slappe thee. Vergeet je dat het zakje er nog in zit, dan zal de thee uiteindelijk wrang en sterk smaken. Of je nu kiest voor een espresso of juist filterkoffie, probeer vooral verschillende maalgradaties uit om zo te ontdekken hoe jij je koffie het lekkerste vindt.
- Houd je machine goed schoon
Een schone machine is enorm belangrijk als je een lekker kopje koffie wilt (blijven) drinken. Oude koffieresten geven namelijk een vieze smaak af aan je vers gezette kop koffie. En kalkaanslag zorgt ervoor dat het water niet goed doorstroomt of op temperatuur komt. Vergeet daarom niet om goed voor je materiaal te zorgen door tijdig te ontkalken en schoon te maken.
- Bewaar je koffie op de juiste manier
Natuurlijk wil je steeds weer genieten van al die lekkere smaken en aroma’s van je koffie. Jammer genoeg vervliegen de mooie smaken naarmate de koffie ouder wordt. Bij gebrande bonen begint dat al na drie weken en bij versgemalen koffie gaat dat nog sneller. Je kunt dit echter iets tegengaan door de juiste manier van bewaren. Dit doe je door koffie op een donkere en droge plek te bewaren. Ook kun je koffie het beste in de verpakking laten zitten. De koelkast is een minder goed idee, omdat koffie graag geur opneemt. Voor je het weet smaakt je kopje koffie naar een restje avondeten.
Even terug naar de juiste boon kiezen… hoe doe ik dat en wat voor soorten bonen zijn er?
Allereerst leggen we de link tussen de smaak en de soort koffieboon. De twee bekendste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Deze bonen worden voor vrijwel alle soorten koffie gebruikt, de wereldproductie komt voor 99% van deze twee soorten koffiebonen. Deze twee soorten zijn weer onderverdeeld in tientallen koffieplant soorten (variëteiten), subgroepen van de hoofdgewassen Arabica en Robusta.
De Arabica boon is licht groengrijs van kleur, heeft een langwerpige vorm en is over het algemeen groter dan een Robusta boon. De Arabica beschikt over een zachte en aromatische smaak en wordt voornamelijk via de ‘natte methode’ verwerkt. Dit houdt in dat de bonen een aantal dagen onder water gedompeld worden, voordat ze het brandproces ingaan. Daarentegen is de Robusta boon licht geelbruin van kleur. Je herkent deze boon door zijn kleine, ronde vorm en de rechte nerf. De Robusta is krachtig van smaak en wordt via de ‘droge methode’ verwerkt, wat inhoudt dat de bessen op een stenen ondergrond in de zon worden gedroogd, voor een week of twee. Ze bevat aanzienlijk meer cafeïne dan de Arabica.
Arabica vs. Robusta
| Arabica | Robusta | |
Hoogte plantages | 600 – 2400 m | 0 – 700 m | |
Temperatuur | 15 – 24 °C | 24 – 30 °C | |
Bestuiving | Zelfbestuiving | Kruisbestuiving | |
Bloei | Na regenval | Onregelmatig | |
Rijping | 6 – 9 maanden | 10 – 11 maanden | |
Cafeïnegehalte | 0,6 – 1,4 % | 1,8 – 4 % |
Hoge kwaliteit koffiebonen
Je zult begrijpen dat koffiebonen van goede kwaliteit een lekkerdere kop koffie als resultaat hebben dan koffiebonen van mindere kwaliteit. Maar waar zit die kwaliteit in? En wat doet dit met de prijs? De kwaliteit zit hem in hoe de koffieboer zijn bonen verwerkt en waar de koffieboon vandaan komt.
Wij hebben voor jou een mooie aanbieder van vers, gebrande koffiebonen gevonden van de hoogste kwaliteit. Het leukste is dat het ook zeer betaalbaar is. Maak kennis met Grano Koffie!
De missie en visie van Grano Koffie: iedereen de mogelijkheid bieden om echt vers gebrande koffiebonen te kunnen kopen tegen scherpe tarieven. Wat hen uniek maakt is dat hun website geen ingewikkelde betalingssystemen hanteert, geen 100 soorten koffiebonen aanbied maar totaal 2 soorten ,geen grote voorraden dus ook geen derving, Al met al scheelt dit veel in kosten, en kan dit voordeel rechtstreeks naar de klant toe, invulformulier invullen en de bonen worden verstuurd, betaling geschied achteraf d.m.v. factuur in de mail. Zij vertrouwen op de eerlijkheid van mensen voor het zorgdragen van de betaling. En is de koffie niet goed of niet lekker geld terug.
Het bedrijf Grano Trading is in 2016 gestart met de website www.granokoffie.nl Dit omdat de oprichters lang opzoek zijn geweest naar verse (dan bedoelen we ook echt vers gebrande, en niet al 4 maanden in magazijnen en of winkels liggen) koffiebonen. Uiteindelijk zijn zij bij de Bron uitgekomen en dat is de importeur van koffiebonen die deze direct vers brand en verpakt.
Zij stonden ervan versteld dat een kilo vers gebrande koffiebonen al snel richting een goede 20 euro gingen, en dit moest toch wat goedkoper kunnen en toch de kwaliteit en heerlijke smaak behouden.
Zo startte zij met hun eigen private label Granokoffie Intenso (dit is een melange van 90 % Arabica bonen en 10% Robusta bonen wat de koffie de extra pit geeft. Inmiddels zijn ze een 2e soort koffiebonen gaan verkopen met het Rainforest Alliance Certified keurmerk (is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit) De zakken zijn niet meer van plastic maar van duurzaam papier. Dit om ook maatschappelijk verantwoord te kunnen ondernemen. Dit is de Granokoffie Dulce.
Zo! Nu ben je weer een stuk wijzer als het om koffie gaat. Laat ons weten wat jouw favoriete bereidingswijze is en deel ook zeker je tips met de community! Groetjes Elise